lördag 1 mars 2014

Varför anstränga penningmängden?

De väldigt högljudda kritikerna av vårt banksystem vill inte att bankerna ska skapa pengar ur tomma intet. Inser de inte vilken ansträngd situation ekonomin kommer att befinna sig i om bankerna inte får fungera som kreditinstitut som arbetar med säkerheter och ränta som vapen för att finansiera olika projekt?

Om bankerna inte får ge dessa krediter, som ökar penningmängden, kommer de banker som finns att låna ut sin inlåning. Då är vi tillbaka till det tillstånd då rykten kan få folk att springa till banken för att ta ut pengar. Instabilitet blir följden.

Om Sverige samtidigt har höga bolagsskatter och på andra sätt är investeringsfientligt kommer kapital från andra länder att söka sig bort från Sverige. En summa som motsvarar flera procent (ca 8%) av BNP utgörs av s k riskkapitalbolags investeringar i Sverige. Om detta kapital inte finner det attraktivt med investeringar är det inte bara friskolor som berörs. En väg som leder till fattigdom inleds, en väg sådan att det blir svårt att finansiera näringsverksamhet, ty krediter ifrån banker blir det knappast tal om i större utsträckning och investeringar ifrån utlandet uteblir.

Visst kommer säkert huspriserna att falla...

Men vem kommer ha råd att köpa dessa billigare hus?

Vi ser hur relativiteten är påtaglig! Om husen blir billigare beror detta på något! De har alltså inte blivit billigare för en allmänhet som inte kan få tillgång till kapital lika enkelt som förut! Det är svårigheten att finansiera husköp som kommer att driva ner priserna, med följd att allt fler kommer att sälja sina hus med förlust. Och ställda säkerheter kommer att förlora i värde. Allt färre fordringsägare kommer få sina fordringar täckta. En allmän nedskrivning av Sverige blir följden.

Varning för de krafter som riskerar att skapa en ekonomisk kris i Sverige! Det är i vart fall inte landets intressen de månar om.