torsdag 27 mars 2014

Den väl spridda lögnen

På Facebook finns det nätverk som bildats mot bankernas skapande av pengar ur luft. Man sprider föreställningen att bankerna har ett monopol på att skapa pengar och menar att de tillverkar dessa ur tomma intet och därmed förbinder folk att betala ränta. Man menar att räntan är lättförtjänta pengar. Att långivarna tjänar pengar på ingenting.

Detta är fel!!! Man sprider lögner och det tycks vara som om gruppen som sprider lögnen består av två kategorier: 1) Gruppen som är okunnig om vad saken gäller, och 2) Gruppen som medvetet sprider lögnen för att få makt över folk ("öka sina marknadsandelar bland vänsterfolk").

Det är fel att banker har monopol på att skapa betalningsmedel! Du gör samma sak då du utfärdar ett skuldebrev! Du låter någon få en vara och ni skriver ett papper på att denne någon ska betala senare. Ett sådant här skuldebrev kan i vissa fall överlåtas. Om så ska kunna ske beror på hur handlingen formulerats. Det är alltså du som kreditgivare som bestämmer om skuldebrevet ska vara löpande eller förses med orden "icke till order". Är skuldebrevet icke möjligt att överlåta kommer krediten bara kunna lösas av den som skuldebrevet uttryckligen är ställt till. Detta förtar inte handlingen värdet av att vara ett betalningsmedel, låt vara av begränsat slag.

Du har som aktör på marknaden möjlighet att ge kredit genom att utfärda skuldebrev. Du kan göra detta även som privatperson som då någon ska handla en sak av dig och inte kan betala då varan överlämnas.

Tänker vi oss handeln förr i tiden så ser vi att vid torget sattes upp bord av folk som hade överskott. De lånade ut detta överskott för att de hade det. Öveskottet kom att fungera som en vitamininjektion i handeln. På det viset kunde man betala utan att skuldebrev utfärdades. Alla accepterade kanske inte sådana utan ville ha kontant betalning.

Jag kan inte förstå varför man ogillar att bankerna kan utöka kreditmängden medelst nya pengar. Dessa nya pengar är ju vad låntagaren ska betala tillbaka vid ett senare tillfälle. Det är här grunden för pengarnas skapande finns. Det är här man har att värdera krediten, se om låntagaren är kreditvärdig eller inte. Det är här ödesdigra misstag kan begås om långivaren slentrianmässigt lånar ut och det sedan visar sig att konjunkturen vänder samtidigt som många optimister fått lån på lättvindiga grunder.

Det är viktigt att granska kreditsektorn, men jag tror att det vore en bättre idé att undersöka varför byggandet inte matchar behovet av nya bostäder. Det är initiativ här som skulle kunna motverka framtida bostadsbubblor och det är behovet av bostäder som både pressar upp bostadspriserna och behovet av lån.

Kanske borde en och annan politiker inse att det nu är tid för aktiv handling för att lösa detta problem. Blott tal räcker inte.