måndag 3 mars 2014

Basinkomst som skapad kredit

Det är inte lätt att förstå hur anhängare av basinkomst/medborgarlön menar att en sådan (helst) villkorslös inkomst ska finansieras. Ska den bara skapas ur tomma intet eller finns det något valv med tillgångar någonstans?

Svaret kan mycket väl innehålla båda dessa komponenter. Det är under läsningen av otaliga bankfientliga inlägg som bilden börjat bli tydlig: Ska en basinkomst kunna genomföras måste den innehålla delar som påminner om distinktionen mellan vanliga pengar och bankpengar, dvs den valuta som gäller mellan bankerna och mellan bank och Riksbank.

Detta är inte något konkret förslag utan lösa funderingar.

Bankfienderna vänder sig emot att banker skapar pengar ur tomma intet. Men ska en basinkomst kunna införas som inte utgör vederlag för arbete, dvs inte betalas ut av en viss arbetsgivare, kan det kanske vara en idé att skapa en Basbank som betalar ut basinkomsten.

För att inte marknaden ska dränkas av en ständig mängd nya pengar måste basinkomsten betalas tillbaka till Basbanken. Den enskilde är inte den som betalar tillbaka basinkomsten. Den är inget lån i den meningen. Punktskatter, en del av momsen, sociala avgifter m m kan gå till Basbanken.

För att ge Basbanken stadga bör tillgångar i natur och guld komma i dess ägo. Det ger ett gott intryck.

Då du får din lön av din arbetsgivare kommer den del som motsvarar basinkomsten att betalas till Basbanken. Offentliga utgifter som går till pensioner, studiebidrag, aktivitetsstöd m m behöver inte betalas ut då en basinkomst införs. Avgifter som idag finns för att finansiera dessa går efter basinkomstens införande istället till Basbanken.

Genom att införa en Basbank kommer avräkningar kunna ske mellan Basbank och stat, kommun m m. Man kommer kunna se, tror jag, vad basinkomsten kostar. Basbanken kommer kunna låna för att finansiera underskott, dvs om man under ett tag inte får tillbaka den kredit som basinkomsten tekniskt utgör.

Att få en rundgång sådan att basinkomsten fullt finansieras är viktigt. Kan man inte lösa den saken kommer basinkomsten aldrig att genomföras, ty då är den ingen trovärdig tankegång. Basinkomsten får inte innebära trösklar för näringslivet. Det finns skäl att anta att motsatsen istället kommer kunna bli fallet. Basinkomsten blir en reell grundtrygghet. Arbetsgivarnas dans runt LAS behöver inte ske till så dramatiska toner sedan en basinkomst införts.

De som vänder sig emot att pengar "skapas ur luft" borde kanske tänka efter ännu en gång. Åtminstone om man önskar en framtid med basinkomst.