måndag 3 mars 2014

Vänsterns misstag

Om man är för att alla människor har det bra kan det vara lätt att attraheras av vänsterpartiets retorik. Dock blir man skrämd när man läser hur vänsterpartister resonerar kring bankerna. Var och en med intresse kan bara gå in på Facebook och läsa vad som skrivs i olika grupper som vänder sig mot bankers skapande av pengar.

Tyvärr tycks vänstern ha tagit över frågan om basinkomst/medborgarlön. Synd om denna vision för framtiden, en dag lär den bli verklighet, ska förstöras av ett grumligt ekonomiskt tänkande. Milton Friedman var visst också anhängare av medborgarlön, eller diskuterade saken åtminstone. Det var en tänkare som inte kan kritiseras för grumligt tänkande, även om man inte måste hålla med i allt. Inte minst det s k chilenska undret har hans ekonomiska analyser att tacka för mycket.

Vänstern menar att bankerna styr. De gör på fullt allvar sak av att bankerna lånar ut pengar till företag. De menar att detta bevisar att bankerna styr företagen, "har dem i sitt nät".

Vad är det banker ska göra då? Om inte låna ut pengar till företag som bedöms kreditvärdiga?

Om du kommer till mig för att du behöver pengar och jag lånar ut pengar åt dig så att du kan förverkliga det du vill, är det då jag som styr dig? Du hade inte behövt komma och be om pengar! Eller är det du som styr mig? Hade du inte kommit till mig hade jag inte kunnat låna ut pengar till dig.

Vi ser att bankerna är i företagens händer! Vill dessa inte låna av bankerna kommer bankerna att förlora kunder, bli sparbanker för hushåll.

Just påståendet "bankerna styr" visar hur fel vänstern hamnat här! Det är flera banker. Kan man välja mellan dem, mellan många olika kreditformer, är det väl inte bankerna som styr.

När det gäller krisen i Grekland ter det sig konstigt om någon ska låna ut utan att ställa krav på låntagaren. I det grekiska fallet ter det sig också som om man under mycket lång tid nonchalerat sambandet mellan den offentliga sektorns storlek och den privata sektorns betalningsförmåga. Stora förmåner för den statliga sektorn som den privata ska betala sticker i ögonen på bönder och småföretagare i restaurangbranschen, byggbranschen, handeln m m, företag som inte kan ge sina anställda samma förmånliga villkor. Hade den offentliga sektorn inte serverat fler förmåner än den privata hade den dels blivit billigare, dels bidragit till en högre skattemoral. Det finns inte en långivare i världen, hur välvillig den än är, som kan låna ut till något som i sig innehåller en bristfällig hushållning av resurser. När Grekland nu vidtagit åtgärder har kurvorna så sakteliga börjat vända, och de kommer fortsätta åt rätt håll om man handhaver variablerna i ekonomin på ett gott och ansvarsfullt sätt.

Det är ett sätt som tyvärr inte har så mycket med vänsterns syn att göra.