måndag 17 mars 2014

Kinesiskt kapital

Bland bankfiendernas inlägg på Facebook har man nu också kunnat läsa att Kinas rikaste man vill köpa energibolaget Fortum. Detta vänder man sig emot. Detta räds man. Det bolag som idag ägs av finska intressenter vill man ska bli ett offentligt svenskt elbolag.

Man vill alltså föra över kapital ifrån kommunernas kärnverksamhet som vård, skola, omsorg och lägga på energiproduktionen. Det är inte så att endast ett bolag ska vara kommunalt, med möjlighet till kompletteringar och konkurrens, nej, man vill att all energiproduktion ska vara offentlig.

Dessa idéer tror jag kan vara mycket farliga för Sverige!

Vi har inget emot att västerländska företag investerar i Kina och där äger bolag, men när det motsatta förhållandet blir fallet, då blir det svårt. Men det kapital som genereras till följd av investeringar i Kina och handel med Kina köper inte bara obligationer i väst utan investerar också i andra länder. Detta är inget konstigt. Det är både något naturligt och något önskvärt. Ett kinesiskt övertagande av Fortum skulle kunna föra den horisontella integrationen till nya och intressanta nivåer.

En kinesisk investerare i svensk elproduktion bör ju ifrån start ha klart för sig att vi här önskar en så miljövänlig elproduktion som möjligt. Att det är kring detta, bl a, som konkurrensen mellan de olika bolagen handlar.

En kinesisk investerare skulle kunna utnyttja produktion i Kina av låt oss säga solpaneler för elproduktion i Sverige. Vi har många andra områden där utvecklingen dikteras av tekniska framsteg som skulle kunna gagnas av en sådan här ägarstruktur.

Att säga nej till detta för att istället önska allt i "gemensam ägo" är att inte kunna se möjligheterna av de gemensamma intressen som uppstår då investerare verkar i andra länder än sitt eget. Vi behöver varandra!