torsdag 6 mars 2014

U-hjälpens former

För en frihetsälskande människa är den senare tidens utveckling både dyster och oroande. Medan Sverige och en rad andra länder låter vuxna människor få fatta beslut om sin egen tillvaro, exempelvis vem de ska gifta sig med eller vilket religiöst samfund de ska vara med i - om de ska vara med i något alls - så går ett land i Afrika, Uganda, i en helt annan riktning.

Det är ett extremt steg att avrätta en annan människa på grund av dennes sexuella läggning. Om det är genetiskt att folk är homosexuella kan man ogilla deras livsstil, men ta livet av dem? Nej, det är bara för mycket! Är det sexuella övergrepp under barndomen som gjort, vilket vissa påstått, att barnen som vuxna blir homosexuella, ja, även då framstår det som ett grovt övergrepp att straffa dem med döden.

Det hade varit en sak, om än oroväckande (då ett brott mot de mänskliga rättigheterna är att se som oroväckande) om Uganda infört dödsstraff för homosexualitet. Vi hade då fått förlita oss på den internationella rätten och kanske hade vi fått acceptera att Uganda gått en väg vi inte gillar. Men att landet tar emot bistånd ifrån Sverige direkt till statsbudgeten gör att berättigade protester kan framföras.

Det kan inte vara rätt att toleranta människors skattepengar ska gå till en statsbudget som bland annat finansierar hängning av homosexuella!

Därtill är det inte bara dödsstraff som finansieras av stater och som svenska biståndspengar går till. De finansierar också krigföring, kvinnoförtryck och ger helt fel signaler till stater då det gäller handhavande av ekonomiska medel.

Biståndet bör omdirigeras och gå till skolor, sjukhus, naturvårdsorganisationer, till matlagning, vattenbruk, avsaltningsprojekt, jordbruk m m. Men inte till staterna villkorslöst!

Det gäller att arbeta upp en marknad. Att hålla koll på valutamängdens tillväxt i förhållande till ökningen av varor och tjänster. Kapital bör vara med och arbeta upp marknader då detta tar tid. Biståndet bör alltså ges under sådana former att de mänskliga rättigheterna och de ekologiska intressena värnas och förstärks.

Inte till motsatsen. Som till att släcka liv.