Det finns allt fler som menar att pengar skapas ur tomma intet av bankerna. De påstår att bankerna utvidgar penningmängden. Det hela framställs som ett problem: bankerna skapar pengar, penningmängden utvidgas. Detta är inte bra.
Men var finns problemet? Att avgöra när pengar skapas är en meningslös sysselsättning. Även om nya pengar skapas av Riksbanken eller av en bank då de sätter in ett belopp på låntagarens konto är väl detta inget problem. Menar man att det måste vara fysiska mynt och sedlar i vår digitala tid?
Sanningen är att de pengar som skapas inte skapas av bankerna ensamt utan är ett utslag av två parters agerande enligt en rättsordning. Det är lagen som gör att valutan är en valuta. Vad banken gör då den sätter in ett belopp på låntagarens konto är att rättsligt positionera sig, disponera över rättigheter. Nu får låntagaren en rätt till pengar. Låntagaren har dessförinnan, vid avtalets ingående, förklarat sig villig att avstå en del av sin framtida inkomst. Vad som skapas är alltså de pengar som ska komma sen, något som visar den tydliga likheten med ett skuldebrev. Låntagaren förpliktar sig att betala ett visst belopp, det belopp som lånas plus ränta.
Bankväsendets fiender riktar in sig mot två saker: 1) Man vill ersätta Riksbankens värn över penningen med ett värn utövat av Riksdagen, och 2) Man vill inte att bankerna ska kunna utöka penningmängden.
Jag vet inte varför men jag får Milton Friedman i tankarna. Att värna penningmängden måste ju göras. Den får inte öka mer än summan av varor och tjänster. Men om penningmängden ökar till följd av att låntagare idag vill ha en mängd pengar de kommer att få i framtiden, nyttja detta belopp och samtidigt betala tillbaka det, om detta resulterar i en ökad produktion, dvs i varor och tjänster, ja, var är problemet?
Det enda problemet är risken för att skuldsättningen ökar. Tyvärr tycks samma människor som vill äventyra hela rikets ekonomi genom att ta bort Riksbankens makt och ge den till politiker utan sakkunskap också vara de främsta kritikerna till att banker inte "lånar ut när folk behöver det".
Problemet är bara att om bankerna lånar ut till folk och företag som förlorat sin kreditvärdighet så kommer penningmängden att öka! Dessa låntagare kommer inte vara i stånd att producera fler varor och tjänster, vilket betyder att de som saluför det existerande utbudet kommer kunna höja priset, något som minskar penningens värde.