fredag 28 februari 2014

En fråga om sjukvården

De bankkritiska rösterna har inte bara ondgjort sig över att bankerna skapar pengar ur luft (något man väl vore tacksam för om de kunde), bland dessa röster finns också en kritik mot sjukvården som man menar vara nedrustad.

För min del tycks det klart att en allt äldre befolkning kräver en del omprioriteringar. Att landstingsskatten kanske får höjas några ören för att möta behoven av insatser.

Men att säga att vården blivit sämre är att påstå att den producerar sämre, dvs att den vårdar färre, gör färre sjuka friska.

Sanningen är att man idag kan rädda livet på fler sjuka än någonsin förr. Magnetröntgen och annan utrustning kostar pengar. Sjukvården gör en fantastisk insats. Då den kan hjälpa fler kommer också fler kunna vända sig till den för att få vård.

Det är klart att detta kostar pengar! Om teknik tas fram som kan rädda allt fler till liv och hälsa men resurser inte föres till driften av denna utrustning, då är det klart att detta får konsekvenser.

Det är en problematik som bör adresseras på ett helt annat sätt än att framställa en allmän krisstämning. Säger man att allt är fel och folk tycker att det inte stämmer, ja, då har man missat målet. Vad som är fel bör klart framgå så att vi kan få ett adekvat samtal, ett samtal som en demokratisk rättsstat är värd.