torsdag 31 oktober 2019

Systemfel

Att man inte får byta ut ett badrumsskåp mot ett annat i en hyresrätt tycks implicerar att frihet heter pengar. Detta måste ses som ett systemfel. Om hyresgästen själv får stå för skåp, välja badrumsbelysning m m kommer detta att trigga handeln till aktivitet. Vi ser hur dagens så kallade omsorg om hyresgästen är kontraproduktiv och frihetsinskränkande.

Det att vården är offentlig i stor utsträckning lurar oss att tro att den är god. Men om den inte ens ser oss kan den inte kallas god. Vi ska vänta i ett år på att få ett enkelt födelsemärke borttaget. Man får bara ta upp en sak. Annars får man ringa och beställa en ny tid. Det kostar den enskilde pengar och är ett slöseri med resurser. Bättre vore att låta privata aktörer konkurrera om patienterna då det gäller enklare vård som prickborttagning. Genom att låta företagen få märkbart sänkt skatt ger man den duglig möjlighet att korta köerna medelst arbete. Då får inte ens statlig skatt finnas som ett progressivt steg. Istället för att betala skatt till en offentlig sektor och dess vård som är icke service minded tar den duglig vårdentreprenören och anställer en ny medarbetare så att vårdköerna kan bli än kortare.

Byråkratin och trögrörligheten inom den offentliga vården bör ersättas med en patientvänlig vård under kontroll och stränga straff vid slarv och vanvård.