tisdag 29 april 2014

Ett ödesdigert misstag

De som allt högljuddare trumpetar ut sitt missnöje med våra traditionella banker har gjort saken enkel för sig: staten ska ta över trollstaven! Istället för att det är privat överskottskapital som lånas ut så ska staten ur tomma intet trolla fram dessa pengar.

Det sorgliga är att detta knappast kommer att fungera lika bra som idag! obligationerna är ju ett tydligt bevis på att stater kan behöva låna. Att med den insikten föreslå att staten utöver detta ska låna ut pengar till allmänheten, dvs istället för att låna av den, så kommer två stora minustecken att sättas framför den svenska ekonomin.

De tycks verkligt begivna på gambling, de som menar att det privata kapitalet inte ska få fungera som kredit, men att staten ska låna ut till alla som behöver lån.

Ett sådant system är orealistiskt. Sveriges möjlighet att låna utomlands skulle minska och ske till högre ränta, då den föreslagna reformen radikalt skulle försämra Sveriges kreditvärdighet. Tron att den offentliga sektorn inte skulle behöva låna då och då för den dagliga driften är inte förankrad i verkligheten.

Då nu första maj närmar sig kan det vara dags att sluta drömma för att istället se vad staten bör inrikta sig på, inte minst att få Vattenfall att satsa enbart på förnylsebar energi. Det är som en drivande aktör i omställningen av Sverige till ett kretsloppssamhälle som staten har en viktig roll, en roll som knappas någon annan kan fylla. Visserligen kan en vand orkester framföra en symfoni utan en dirigent och detta kan vara att föredra framför en dirigent som inte kan något om instrumentslagen i orkestern, men över en längre tid kommer det inte att vara lika bra. Dirigentens arbete behövs. Så behövs också staten!

Se då till att den inte spelar falskt och förfuskar sitt uppdrag! Sambandet mellan stat och marknad är sådant är att kreditkapitalet har sin grund i den privata sektorns överskottskapital.

Pratet om pengar ur luft är löjligt! Se istället till att motverka onödig skuldsättning och gå på det verkliga problemet: byggsektorn!