onsdag 2 april 2014

Robotekonomi?

Robotarna har fått allt större betydelse för ekonomin. Men det förhållandet att de kan köpa och sälja aktier på mycket kort tid väcker farhågor. Vi vet sedan tidigare att många aktörer sneglar på andra innan de investerar, dvs de gör inte egna genomtänkta analyser utan förlitar sig på andra och "vad som tycks vara bra".

En sådan slags magkänsla kan väl fungera bra många gånger, men om det nu är så att catch-the-tail-mentaliteten är förhärskande undrar man i sitt stilla sinne om ett samhälle som månar om ansvarstagande och stabilitet verkligen ska acceptera att en aktör köper aktier vid tidpunkten t1 för att sälja dem vid t2, då avståndet i tiden mellan t1 och t2 är under en minut, kanske närmare sekunden. Är det möjligt att köpa ett värdepapper för att sedan sälja det vidare under samma minut och ändå under den tiden ha gjort en genomtänkt analys? Borde inte regelverket vara sådant att det stimulerar ansvarstagande och stabilitet? Kommer inte dessa robotar att orsaka större svallvågor på det finansiella havet?

Norrmännen ska visst ha infört en skatt på dessa robotar, eller generellt, tror jag, på snabb omsättning. Köper man för att sälja genast är man ute i ett uppenbart spekulativt syfte. Det är detta beteende som leder till instabilitet och bubbelbildning. Det är detta oansvariga agerande som förleder de okunniga i svansen, de som "följer John", att göra val som de senare kommer att förlora på, då de inte har kunskaper eller lust att göra den analys som kan få dem att flytta pengarna, om möjligt, i tid. De kunniga kan säkert, om de följer utvecklingen noga, omdisponera sina medel. Därför tycks det mig berättigat med en skatt för att minska attraktionen i ett uppenbart spekulativt handlande.

Vill man agera på det sättet bör man istället besöka casinot.