lördag 24 maj 2014

Stort exportland utan import?

Det sägs ibland att Sverige är ett exportberoende land. Ja, det må vara sant.  Självklart förhåller det sig så. Sverige exporterar varor till utlandet. Men det hör till saken att Sverige importerar många varor också. Det är alltså också sant att Sverige är ett importberoende land.

Att vilja ha en egen valuta bara för att kunna sälja billigt till utlandet är som att vilja ge pengar åt bolag som försäkrar säljare mot valutaförluster. Att vissa delar av USA går sämre än andra har knappast att göra med att delstaterna inte har egna valutor. Problemet att inte ha kapital får lösas av att dra till sig intressenter ifrån andra delstater - eller länder.

Om en del av en union inte säljer så har den att dra till sig kapital. Det är inte bara det egna landets kreditinstitut som står till förfogande om vi har en gemensam valuta. En stor valuta ger relativt sett lägre räntekostnader. Kostnaden att få kapital blir billigare om det är lättare.

Den som säljer andra varor bör vinna på stabilitet. Får vi fördelar av att ändra valutans värde i förhållande till andra kommer en instabilitet att uppträda, som vi såg så rikliga exempel på under slutet av 70-talet, då ett lands devalvering utlöste en kedjereaktion av devalveringar. Vilka vinner på sådant? Jo, de som spekulerar i dessa förändringar naturligtvis!

För Sverige som nation kan knappast något stå att vinna i att det blir billigare att exportera om det samtidigt blir dyrare att importera. Snarare bör man se på det allmänna kostadsläget inom landet. Hit hör energipriser osv.

Men förhållandet att Sverige kanske inte idag kan sälja lika mycket skog och malm som vid ett lägre energipris, behöver inte betyda katastrof. Varför ska man slumpa bort naturresurser? Kommer inte framtida generationer behöva skog och malm? 

Är man inte anhängare av casinoekonomi bör man inte låta valutan vara det som bestämmer. Den bör synas så lite som möjligt. Vara ett smidigt abstrakt bytesvärde, inget som man trixar med för att vinna på uppgångar eller nedgångar. Om vi bestämmer oss för att importera gas så ska det vara för att vi har ett tillfälligt behov av gas. En jämförelse görs då mellan lämpliga säljarkandidater. Varför ska man i sig se det som så viktigt att valutan ska hoppa upp eller ner, med följd att handeln blir mindre förutsebar?

Ett Europa utan euron skulle föra oss tillbaka till en tid då devalveringar och annat trixande blir aktuella åtgärder. Då kommer vi åter att få se den svenska kronans utvecklingskurva noga följa den tyska D-markens.

Det är då bättre att marknadens aktörer kan handla med samma valuta i Europa. Den som menar något annat drömmer sig måhända tillbaka till en tid då Sverige var uppdelat i olika områden som först hade olika valutor vid sidan av tullarna, sedan bara tullar. När dessa handelshinder försvann utvidgades ekonomin.