lördag 13 juni 2015

Om mat och produktutveckling

Sitter just och lyssnar på P1. En man har beklagat sig över att det hamnat frukt, ananas, på pizzan. En gastronomisk konservatism skiner igenom mycket av vad det som sägs.

Visst kan man ha synpunkter på korv som ligger och uppvärms hela tiden, på mackar och andra ställen. Kanske en och annan bilist som rest långt är av annan uppfattning...

Om man inte får lägga frukt på pizzor för att man då inte "är trogen pizzans italienska rötter" tycks man stängt vägen för veganer att äta sig mätta. Klart att rätterna måste utvecklas. Det är det centrala temat i vad som kallas produktutveckling.

Vi äter väl pizza för att det är gott. Italien kan ta åt sig äran av att ha uppfunnit den, men konceptet spränger nationella gränser och blir en världsrätt. Som vegetarian kan jag bara reagera med avsmak på synpunkter som inte medger förändring. Att ta vara på rester och göra en pizza av borde vara lika föränderligt som det det blir rester ut av!