Det är, om jag ej missförstått en väsentlig bit, i grunden skattemedel som utgör kommunala bolags egna kapital. Vi har nu på nyheterna kunnat ta del av att en hel del kommunala bolag undgår skatt medelst s k räntesnurror. Man lånar och drar av räntor. Man beter sig som riskkapitalister.
Det finns kanske en och annan som menar att den offentliga sektorns bolag bör föregå med gott exempel. Och då lär väl svaret vara att agerar man på marknaden har man att göra företagsekonomiska övervävanden.
Vi får kanske oss en tankeställare av detta! Kanske hade det varit en bättre ordning om de kommunala bolagen inte behövde ta lån för att minska skatten utan istället använde skattepengarna som eget kapital i näringsverksamheter av olika slag. Främst det bolaget självt ägnar sig åt men vet man ej vad man ska göra med överskottet skulle det kanske kunna investeras i solcellspaneler, förbättrad kollektivtrafik eller något annat.
Miljöpartiet de gröna vill ha en översyn av bolagsskatterna. Det är bra. Som medlem av det partiet kan jag bara glädjas åt denna klarsyn ifrån mina partifränder.
Jag tror alltså inte att vi blir samhällsekonomiskt lidande av att näringslivets summa av eget kapital ökar. Det stärker kreditvärdigheten då ju efterfrågan på främmande kapital kommer att minska (relativt sett) samtidigt som kapital ifrån andra länder skulle kunna söka sig hit för att bygga elbilsfabriker och en hel mängd annat som det svenska teknikintresset och kompetensen skulle kunna realisera på europamarknaden.