Trots att ägarna av medierna till stor del är borgerliga är inte journalisterna detta. Detta förhållande har man framställt som ett problem i den pågående debatten på radio och teve. Och visst måste det ses som lite märkligt att journalisterna inte har en mer spridd ideologisk förankring. Varför gillar inte fler av dem en mer liberal inställning till exempelvis ägande och konkurrens? Eller har denna inställning krupit så långt vänsterut att konsensus råder? (Att många är miljöpartister får ses som glädjande, ty det tyder på att de är medvetna om problem som vi vanliga kanske blundar för då vi inte har kunskap om deras existens.)
Jag tror att ägarna måste starta egna institut som utbildar journalister och andra aktörer i mediebranschen för att vi ska kunna få fler journalister som vågar luta sig fullt ut mot de privata aktörerna. Efter en lång tid av mer eller mindre statlig styrning av utbildningsväsendet (staten tog över efter kyrkan) bör förändringar vidtas.
Istället för att staten tar bolagsskatt av företagen för att utbilda folk som får en bias till förmån för staten bör bolagsskatten sänkas och pengarna gå till bolag som utbildar folk. Då kommer dessa journalister att få en bias till förmån för de privata aktörerna. Alltså: Med olika ägarformer kommer vi få olika väderingar och olika metodiker. Det är pusslet av olika bitar som för oss så nära vi kan komma idealet om objektivitet. Detta ideal är omöjligt att helt uppnå. Det innebär i praktiken att vi fått ta del av olika synpunkter så att vi kan värdera dess enskilda komponenter och väga dessa mot varandra.